Postzegels

Zoals al eerder onder ‘welkom’ wordt genoemd bestaat mijn verzameling uit schilderijen, litho’s grafieken, etsen, litho’s, iconen, schetsen en tekeningen op postzegels. Daarnaast komen er ook postzegels voor waarvan de afbeeldingen van bestaande schilderijen op verschillende manieren zijn bewerkt. Dit kan omdat schilderijen in zwart-wit of andere kleur zijn afgedrukt of op een andere wijze zijn bewerkt.

Een voorbeeld van een bewerking van een bestaand schilderij is het portret van Ludwig van Beethoven die in 1961 in Duitsland (Michel nr. 0358) is uitgegeven.

 

Ludwig von Beethoven door Waldmüller Ludwig von Beethoven op postzegel

 

 

Het originele schilderij is te vinden op Wikipedia en de bewerking op Wapedia .

 

 

 

Ik maak dus geen onderscheid tussen ‘echte’ en ‘bewerkte’ schilderijen en volg daarmee de Spezialkatalog Handbuch-Gemälde van Dr. H. Meinel. Hierdoor heb ik dan ook een zeer uitgebreide verzameling.

 

 

 

 

Ook komen in mijn verzameling schilderijen voor die speciaal voor postzegels gemaakt zijn, maar wel als schilderij te bezichtigen zijn. Voorbeelden hiervan zijn schilderijen die te zien zijn in Musée Postal in Parijs.

 

In de catalogus van dr. Meinel wordt van een aantal schilderijen ook de locatie genoemd waar het schilderij zich bevindt. Als de locatie niet wordt vermeld dan probeer ik deze te achterhalen door gebruik te maken van verschillende internetsites. Zo geeft de website van Bert Reiz alle informatie over de postzegels met schilderijen van Van Gogh, Rembrandt en Picasso.

 

Verder maak ik gebruik van het Nederlands Instituur voor Kunstgeschiedenis (RKD), Wikipedia en Postal Administrations, enz.